tiistai 21. syyskuuta 2010

SUPERIA

Iltalehden kirjoituksesta:

Nämä arkiset superruoat löydät kotoasi
Superruokina markkinoidaan monia eksoottisia herkkuja, mutta todellisuudessa useat erittäin terveelliset ruoka-aineet löytyvät jo ruokakaapeistasi.
Nämäkin kaksi tuttua marjaa ovat superterveellisiä.















Marjat
Kaikki marjat ovat hyviä kuidun lähteitä. Se on tärkeää ruoansulatuksen kannalta ja saattaa auttaa myös painonhallinnassa. Reilu kaksi desiä vadelmia sisältää 8 grammaa kuitua ja lisäksi terveellisiä ravintoaineita jotka auttavat jopa ehkäisemään syöpää. Sama määrä mustikkaa sisältää 4 grammaa kuitua, mutta sisältää rutkasti antioksidantteja jotka tukevat muistia. Pari desiä mansikoita sisältää 3 grammaa kuitua ja enemmän kuin päivän tarpeeksi C-vitamiinia.

Kananmunat
Kananmunat sisältävät hyviä proteiineja. Tuore tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka söivät munia aamiaisella pysyivät kylläisempinä ja söivät vähemmän lounaalla kuin silloin, kun söivät vain leivän, vaikka se sisälsikin saman määrän kaloreita. Jopa niille, jotka joutuvat tarkkailemaan kolesteroliaan, voi sopia päivittäinen kanamunansyönti.
Munankeltuainen sisältää antioksidantteja, jotka auttavat silmien terveyttä ja suojaavat ihoa UV-säteilyä vastaan.

Pavut
Pavut ovat hyvä kasviperäinen raudan lähde. Koska kasviperäinen rauta ei imeydy elimistöön yhtä hyvin kuin eläinperäinen, kannattaa papujen kanssa nauttia C-vitamiinipitoista ruokaa kuten paprikaa tai sitruunamehua, jotka auttavat raudan imeytymistä. Pavuista saa myös runsaasti kuitua.

Pähkinät
Pähkinöistä saa terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa. Erityisen terveellisiä ovat saksanpähkinät, joissa on sydämen terveyttä ja mielialaa kohentavia omega-3 rasvahappoja. Saksanpähkinät myös alentavat "huonoa" LDL-kolesterolia mutta eivät "hyvää" HDL-kolesterolia.

Appelsiinit
Appelsiini sisältää runsaasti C-vitamiinia. Yksi iso hedelmä riittää täyttämään vuorokauden tarpeen. C-vitamiini auttaa tuottamaan vereen valkosoluja ja vasta-aineita, jotka taistelevat tautitartuntoja vastaan.
Appelsiineissa on myös antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa vapaita radikaaleja vastaan ja auttavat tuottamaan ihoa kiinteyttävää kollageenia. Appelsiinissa on myös runsaasti kuitua.

Tee
Tutkimusten mukaan säännöllinen teen juominen voi vähentää Alzheimerin taudin, diabeteksen ja joidenkin syöpien riskiä sekä vahvistaa hampaita, ikeniä ja luita flavonoidiensa ansiosta. Teen laadulla ei ole merkitystä, mutta sen tulisi olla vasta haudutettua. Jos pitää kylmästä teestä, siihen kannattaa lisätä vähän sitruunamehua, se auttaa flavonoidien säilymistä.

Pinaatti
Pinaatti sisältää A-, C-, E- ja K-vitamiineja sekä muun muassa kuitua, rautaa ja magnesiumia. Siinä on myös B-vitamiinia, joka on erityisen tärkeää raskaana oleville. Reilu kaksi desilitraa kattaa 15 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.

Terveelliset herkut kokosi Huffington Post -verkkolehti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti